Οι παραλίες της Πάτμου

ΚΑΜΠΟΣ

Η παραλία Κάμπος βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, 4.5 χλμ. από τη Σκάλα. Χαρακτηρίζεται από ψιλό βότσαλο και είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, beach bar και θαλάσσια σπορ.

ΆΓΡΙΟ ΛΙΒΑΔΙ

Η παραλία Άγριο Λιβάδι βρίσκεται βόρεια της Σκάλας στο δρόμο προς Κάμπο, 3.5 χλμ. από το λιμάνι της Πάτμου και απέναντί από το νησάκι Αγία Θέκλα. Είναι  αμμώδης με λίγα βότσαλα και οργανωμένη με ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και beach bar.

ΆΓΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Η παραλία Άγιος Θεολόγος βρίσκεται στη Σκάλα και είναι προσβάσιμη από το λιμάνι με τα πόδια. Είναι αμμώδης με βοτσαλάκια, δέντρα και σκιά. Δεν είναι οργανωμένη, παρόλα αυτά υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια σε κοντινή απόσταση

ΑΛΥΚΕΣ

Η παραλία Αλυκές πήρε το όνομά της γιατί εκεί μάζευαν αλάτι οι μοναχοί. Βρίσκεται στον κόλπο του Σταυρού, 7 χλμ. νότια της Χώρας και διαθέτει ταβέρνα. Είναι αμμώδης και τα νερά της είναι σχετικά ρηχά.

ΆΣΠΡΗ

Η παραλία Άσπρη βρίσκεται πολύ κοντά στη Σκάλα και έχει θέα τη Χώρα και το Μοναστήρι. Παρόλο που είναι ένας ήσυχος κόλπος, στην παραλία λειτουργεί ταβέρνα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΓΙΑ

Η παραλία Βαγιά βρίσκεται 7 χλμ. βορειοανατολικά της Σκάλας και είναι παραλία με βότσαλα. Ο επισκέπτης φθάνοντας στη Βαγιά θα βρει δέντρα, ίσκιο και κρύα νερά που είναι χαρακτηριστικά της παραλίας. Δεν διαθέτει καντίνα παρά μόνο μια καφετέρια στην κορυφή του λόφου. Για την πρόσβαση συνίσταται η χρήση αυτοκίνητου καθώς η παραλία βρίσκεται 1 χλμ. από στάση λεωφορείου.

ΓΡΟΙΚΟΣ

Η παραλία Γροίκος βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, έναν κόλπο 4.5 χλμ. από το λιμάνι της Σκάλας. Η παραλία είναι αμμώδης, με δέντρα και ίσκιο. Ο οικισμός διαθέτει εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιαζόμενα δωμάτια κτλ. Η πρόσβαση είναι δυνατή και με λεωφορείο. Απέναντι βρίσκεται το νησάκι Τραγονήσι

ΔΙΑΚΟΦΤΙ

Βρίσκεται μετά το Βράχο Καλικατσού στο στενότερο σημείο του νησιού με πλάτος μόνο 200 μέτρα, νοτιοανατολικά της Σκάλας. Η παραλία είναι με βότσαλα, και παρόλο που δεν είναι οργανωμένη υπάρχει ένα εστιατόριο στο χώρο του ναυπηγείου που βρίσκεται δίπλα στην παραλία

ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ

Η πρόσβαση στην παραλία Ψιλή Άμμο είναι εφικτή μέσω μονοπατιού από την παραλία Διακόφτι (περίπου μισή ώρα) ή με καΐκι από τη Σκάλα (50 λεπτά περίπου). Είναι αμμώδης με αρκετά δέντρα και διαθέτει εστιατόριο. Από εκεί υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης και στην παραλία Μικρή Ψιλή Άμμος.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΑΜΠΗ

Η παραλία Λάμπη βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και η πρόσβαση είναι δυνατή είτε με τα πόδια από την παραλία του Κάμπου (περίπου 25 λεπτά) είτε, αν το επιτρέπει ο καιρός, με καΐκι από τη Σκάλα (περίπου 1 ώρα). Η παραλία χαρακτηρίζεται από τα πολύχρωμα βότσαλα, είναι μεγάλη, με δέντρα και σκιά, διαθέτει εστιατόριο, και εκεί οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν τα απομεινάρια της Εκκλησίας της Μεταμορφώσεως από τον 16ο αιώνα.

ΛΕΥΚΕΣ

Η παραλία Λεύκες βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και η πρόσβαση σε αυτήν περιλαμβάνει και μέρος χωματόδρομου. Είναι ήσυχη, συνήθως με κύματα και διαθέτει καντίνα.

ΛΙΓΓΙΝΟΥ (ΔΙΔΥΜΕΣ)

Οι δίδυμες παραλίες βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη κοντά στην παραλία Βαγιά. Οι παραλίες είναι με ψιλό βότσαλο και πρόσβαση υπάρχει μέσω μονοπατιού (15 λεπτά περπάτημα).

ΜΕΛΟΙ

Η παραλία Μελόι βρίσκεται 1.5 χλμ. από το λιμάνι βόρεια της Σκάλας, είναι αμμώδης, με δέντρα και σκιά. Στο Μελόι υπάρχουν ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και το δημοτικό Camping.

ΠΕΤΡΑ (ΚΑΛΙΚΑΤΣΟΥ)

Η παραλία Πέτρα (ή Καλικατσού) βρίσκεται 5 χλμ. νότια της Σκάλας. Είναι παραλία με χοντρά βότσαλα και οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και καντίνα.

ΣΑΨΙΛΑ

Η παραλία Σάψιλα βρίσκεται 1.5 χλμ. από τη Σκάλα, ανατολικά του νησιού στον δρόμο προς Γροίκο. Είναι μικρή, αμμώδης, ήσυχη, με ζεστά νερά και καθώς βρίσκεται μέσα στον ομώνυμο οικισμό ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί εστιατόρια, καφέ κτλ.

ΛΙΒΑΔΙ ΚΑΛΟΓΗΡΩΝ

Η παραλία Λιβάδι Καλογήρων βρίσκεται βόρεια του νησιού. Είναι μικρή και απόμερη παραλία με βότσαλα και θέα τη Σάμο. Στην παραλία λειτουργεί και καντίνα.

ΛΙΒΑΔΙ ΓΕΡΑΝΟΥ

Βρίσκεται 12 χλμ. από τη Σκάλα ανατολικά του νησιού, μετά τον Κάμπο και συνίσταται μεταφορικό μέσο καθώς η παραλία απέχει περίπου μισή ώρα με τα πόδια από στάση λεωφορείου. Το λιβάδι Γερανού είναι παραλία με βότσαλα, ήρεμα νερά, αρμυρίκια, θέα το νησάκι Άγιος Γεώργιος και παρόλο που δεν είναι οργανωμένη υπάρχει ταβέρνα.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Άλλες παραλίες που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στο Δήμο Πάτμου είναι τα Λουκάκια, ο Μέρικας, η Μερσίνη το Χιλιομόδι, το Μαράθι, οι Αρκοί και η Απολλού.